Indiska köket älskas världen över. Kryddor som spiskummin, koriander, chili, ingefära, kardemumma, muskot, saffran, gurkmeja, fänkålsfrön och kanel kännetecknar det indiska köket. Indien är ett mycket stort land med stor geografisk variation. Varje provins har sitt eget unika kök. Det indiska köket delas in i flera olika geografiska delar som exempelvis nordindiskt, sydindiskt och ostindiskt. Vidare finns även Himalaya-regionen som påminner mycket om det kinesiska köket. En av de största skillnaderna mellan nord och syd är att det nordindiska köket är baserat på vete och det sydindiska är baserat på ris. Med andra ord äts nordindiska rätter oftast med bröd. Dessutom har islam varit den dominerande religionen i många provinser i norra Indien. Därför är många av de nordindiska rätterna vegetariska. Det sydindiska köket tenderar att vara starkare än köket i norra Indien. Nedan finns du mer information om några av de vanligaste indiska rätterna.
Naanbröd
Naanbröd, som ofta kallas naan, är ett indiskt bröd som bakas i en lerugn. Det äts främst i norra Indien som tillbehör till många rätter. Ibland ersätter det bestick och används för att plocka upp mat från tallriken. Det finns olika sorter varav de populäraste är naturell, smör och vitlök.
Tikka & Tandoori kyckling
Kyckling tikka och tandoori-kyckling är två rätter som tillagas i en särskild lerugn. Dessa omåttligt populära kycklingrätter kommer från det nordindiska köket. Det finns även en vegetarisk motsvarighet som kallas Paneer Tikka och baseras på färskost. I motsatts till vad många tror är tandoori är ingen smaksättning utan det är namnet på lerugnen.
Tikka masala är en kycklingrätt som anpassat efter de västerländska preferenserna. Det är tikka kyckling som kombinerats med en krämig och midl masalasås. Denna rätt serveras ofta med naanbröd och ris.
Curry
I Indien finns det oändligt många curryvarianter. I södra Indien innehåller de ofta kokos och tenderar att vara ännu starkare än i norr. I söder serveras curry alltid med ris.
Raita
Raita är den berömda yoghurtsåsen från Indien. Den är svalkande vilket gör den till ett viktigt tillbehör till många av de kryddstarka rätterna.
Daal
Daal är en indisk linsgryta från det nordindiska köket. Oftast äts den som en förrätt. Den kan göras på gula eller svarta linser. Det vanligaste är att äta Daal tillsammans med naanbröd.
Thali
Thali eller thalis är ett samlingsnamn för flera små vegetariska röror och som serveras tillsammans med ris. Denna sydindiska rätt serveras på en plåt-bricka och äts alltid med höger hand.