Det peruanska köket har utsetts av Guinness rekordbok som det kök med störst variation och mångfald. Landet bjuder på en enorm naturrikedom med ingredienser från havet, Amazonas och bergskedjan Anderna. Dessutom har den historiska ockupationen och japanska, spanska, kantonesiska och franska influenser präglat matkulturen i Peru. Detta har resulterat i en stor variation av traditionella maträtter och drycker. Huvudstaden Lima har seglat upp som en av världens mest intressanta matstäder. Perus unga kockar har öppnat några av världens bästa restauranger här. Michelinguiden täcker än så länge inte in Sydamerika, men det är nog bara en tidsfråga. Världens gastronomiska blickar är just nu på Sydamerika och Peru i synnerhet.
Typiska maträtter
Ceviche är en av de mest klassiska peruanska maträtterna och även Perus nationalrätt. Den tillagas med färsk fisk och marineras med lime samt kryddas med bland annat koriander. Den äts kall och det finns flera olika varianter och smaksättningar. Ceviche är den maträtt som fått störst internationell spridning.
Ají de gallina är en typisk peruansk kycklingrätt. Den utgörs av strimlad kyckling i en gul, krämig sås. Den serveras med ris, oliver och kokt ägg. Denna rätt serveras ofta på vintern i Peru.
Cuy är ett peruanskt marsvin och ett av de mest populära djuren att äta. Det är en annan nationalrätt i Peru. Marsvinnet fylls med kryddor och grillas. Det kan även friteras. Marsvin serveras i hela landet, men olika regionala tillagningssätt förekommer.
Drycker
Pisco sour är nog den peruanska dryck som är mest berömd. Det är en frisk alkoholdrink som görs på brandy, citronsaft, Angostura bitter, äggvita, sirap samt örter. Brandyn tillverkas av vindruvor från Ica-regionen. Pisco sours karaktäriseras av dess ljusgröna färg och vita äggviteskummet.