Portugal ligger i det västra hörnet på den Iberiska halvön bredvid grannlandet Spanien. Landet är relativt litet till ytan, men bjuder på en enorm variation av smaker och delikatesser. Tack vara dess långa kust mot Atlanten finns det gott om fisk. Längre in i landet är klimatet mycket varmt vilket passar utmärkt för bland annat produktion av olivolja, vin och mycket annat. Dourodalen i norra Portugal är landets främsta vinområde. Här tillverkas bland annat det världsberömda portvinet enligt strikta regler Här får du reda på mer om Portugals mat- och vinkultur.
Fisk
Fisk- och skaldjur är en viktig del i det portugisiska köket. I Portugal äts mest fisk per capita. Nationalrätten bacalhau består av torsk och äts på julafton såväl som till vardags. Även den konserverade fisken är världsberömd och exporteras över hela världen. Konserverade sardiner, tonfisk och makrill är en mycket känd portugisisk delikatess. Andra populära råvaror inkluderar bläckfisk, ostron, krabba, räkor och olika sorters snäckor.
Övriga råvaror
Det portugisiska köket baseras på olivolja. Smör och mejeriprodukter används i mer begränsad utsträckning. Det portugisiska köket är influerat av många andra länder tack vare upptäcktsresorna under 1400- och 1500-talet. Den lilla chilin piri-piri finns i många rätter.