Skandinavisk mat är ett brett begrepp, men inkluderar de råvaror och smaker som är unika för länder i norr. Det kalla klimatet påverkar både utbudet av växter, men även de traditionella matlagningsteknikerna. Inlagda grönsaker och kött är ett exempel hur mat tillagades förr i tiden och som lever vidare än idag. Maten konserverades under hösten för att kunna ätas under den långa och kalla vintern. Historiskt sett har det skandinaviska, inklusive det svenska, köket varit influerat av många andra länders matkulturer. Franska köket hade stor påverkan under 1600-talet, men även dagens samhälle är start influerat av andra matkulturer.
Husmanskost
Skandinavisk mat associeras ofta med husmanskost. Begreppet syftar till enkel, billig och traditionell mat. Detta kallas även för klassisk vardagsmat och inkluderar bland annat ingredienser som spannmål, fläsk, fisk och potatis. Husmanskosten som tidigare ansågs vara fattigmansmat har fått ett nytt genomslag i dagens samhälle. Exempel på klassiska husmansrätter inkluderar köttbullar, koldolmar, kalops, kroppkakor, kokt kalv i dill, isterband och många fler.
Ingredienser
Fisken har alltid varit en viktig näringskälla och ingrediens i det skandinaviska köket, men kött har haft en minst lika viktig roll. Unikt för de norra delarna är viltkött som ren, hjort och älg. De skandinaviska länderna är rika på potatis, svamp och bär vilket gör dessa till viktiga råvaror i många rätter.