Frankrike är förmodligen världens mest berömda mat- och vinland. År 2010hamnade det franska köket på Unescos världsarvslista. Det är första gången någonsin som ett lands gastronomi hamnar på den berömda världsarvslistan. Det franska köket är mycket mer än goda maträtter och högkvalitativa råvaror. Det bär på en lång historia och anses även utgöra grunden för alla västerländska matkulturer. Detta gäller inom mat såväl som vin. Många av världens vindruvor härstammar från Frankrike. Franska viner är ofta imiterade av vinproducenter i andra länder.
Geografisk variation & ursprungslagstiftning
Frankrike har en stor geografisk variation när det kommer till maträtter och ingredienser. Vin och ostar är ett mycket viktigt inslag i den franska matkulturen. De olika regionala specialiteterna är mycket strikt reglerade av ursprungslagstiftningen Appellation d’origine contrôlée (AOC). Detta innebär exempelvis att en ost enbart får tillverkas i en särskild region. Det mest kända exemplet är champagne som endast får tillverkas i området Champagne: i norra Frankrike. Detta måste ske efter enligt mycket detaljerade föreskrifter. Vinproducenter i andra delar av Frankrike eller i andra länder får inte kalla sitt vin för champagne även om det skulle vara tillverkat av samma druvsorter och på samma sätt.
Michelinguiden
Även den världsberömda Michelinguiden härstammar från Frankrike vilket är ytterligare ett bevis på landets betydelse som gastronomisk nation. Guiden gavs ut för första gången år 1900 och Frankrike är fortfarande det land som har flest restauranger med Michelinstjärnor.
Franska maträtter
Frankrike har många välkända maträtter, bland annat oxgrytan pot au feu, kycklinggrytan Coq au vin och pannkakorna crêpes och galettes. Dessutom associerar många sniglar och grodlår med Frankrike. Det vita brödet har en stor betydelse och baguette, croissant samt pain au chocolate kommer alla härifrån.