Det var för drygt 4000-5000 år sedan i forntida Egypten som konsten att baka jäst eller uppluckrat bröd utvecklades. Därefter spred sig konsten vidare till Europa längs handelsvägarna. Brödkulturen sägs ha varit utvecklad redan i antikens Grekland, århundranden innan Kristi födelse. Enligt historien dröjde det till 200 år e.Kr. innan brödbakandet kom till Sverige.
Brödet kom till Sverige
Det sägs att det äldsta brödet som funnits i Sverige kommer från järnåldern. Det upptäcktes i Mälaren och utgörs av förkolnade kornbullar, det går att jämföra med skorpbullar som finns idag. Det gjordes ytterligare ett brödfynd år 1908 i samband med en utgrävning vid fornborgen på Vikbolandet som ligger i Östergötland. Detta bröd var helt förkolnat och anses komma från 400-talet e. Kr. Det var halvsfäriskt och var fyra centimeter tjockt samt sju centimeter i diameter. Det hade bakats av ett grovmalt kornmjöl och innehåller även en del grus, som antas komma från handkvarnen säden maldes i.
Det finns en hel del som tyder på att det här brödet var ett så kallat vardagsbröd på den tiden. Det har antagligen gräddats genom att det lagts ner i askan i en eldstad under glöden.
Ett tredje intressant brödfynd sägs härstamma från år 800 till 1050 e.Kr. Detta fynd gjordes på Ljunga Backe i ett gravfält utanför Söderköping. Brödet var runt sex centimeter i diameter och liknade en trissa till formen. Det var år 1911 som brödet hittades och det hade bakats av tallbark och grovmalda åkerärter. Detta bröd innehöll även sand som tros komma från kvarnsten. Förutom att fyndet visar att bröd funnits under en lång tid i landet visade det även att ärtor hade börja odlas så tidigt som under vikingatiden. Dock vågar man inte säga säkert att detta bröd åts, det kan ha tillverkats för gravkulten.
Bröd idag
Ett av de äldsta bröden i Sverige, som fortfarande finns, är knäckebrödet. Det finns i en rad olika sorter. Wasa är en av de mest kända, och äldsta, tillverkarna av knäckebröd. De har funnits sedan början på 1900-talet. Några av deras mest kända produkter är vitt knäckebröd, Husman, Sport+ och Frukost.
Ett av de mest populära bröden i Sverige kommer från Pågen. De har en rad med fantastiska bröd, bland annat Lingongrova och Pågenlimpan. Sedan finns det en hel del fler tillverkare. Det är idag möjligt att hitta alla möjliga sorters bröd, allt från grövre och nyttigare till mjuka, saftiga och mer onyttiga. På grund av det stora utbudet är det rätt svårt att säga exakt vilket som är det bästa.