Det italienska köket är känt över hela världen och älskas av många. Pizza, pasta, risotto, tomatsås, parmaskinka, goda ostar, tiramisu och viner. Listan över italienska delikatesser och godsaker kan göras lång. Det som kännetecknar de italienska maträtterna är de högkvalitativa råvarorna och enkelheten. Många rätter innehåller endast ett fåtal ingredienser. Det klackskoformade landet bjuder på stor geografisk variation. I norr är ostar och mejeriprodukter viktiga inslag i matlagning. I söder är det dock större betoning på fisk och skaldjur. En italiensk måltid, framför allt middagar, består ofta av fyra rätter. Antipasti är förrätten som ofta utgörs av oliver och charkuterier. Primor är den andra rätten som ofta består av pasta, soppa eller risotto. Secundi är matigare rätter som består av kött, fisk eller fågel. Slutligen äts en bit ost eller Il dolce som är en söt efterrätt. Till detta avnjuts något av Italiens många goda viner. Här kan du läsa mer om typiska italienska maträtter, delikatesser och drycker.
Pizza
Pizza är en av Italiens mest berömda maträtter. Den består av ett tunt platt bröd som gräddas med en mängd olika pålägg. Vanligtvis ingår tomatsås, mozzarella och örter. Det finns en närmast oändlig variation av pizzor med olika smaksättningar. Pizzan anses komma från Neapel i Italien, men finns idag över hela världen.
Pasta
Pastan konkurrerar med pizzan om att vara Italiens mest kända maträtt. Däremot kommer inte pastan från Italien. Den är ursprungligen från Kina vilket har fastställds av arkeologiska fynd. Det är dock Italien och de italienska pastarecepten som gjort pastan till en av världens mest populära rätter. Det finns, precis som pizza, en närmast oändlig variation av pastasorter och pastarecept. Några av de mest berömda italienska recepten är pasta carbonara, puttanesca, vongole, tortellini, lasagne, bolognese, caprese, pesto, cannelloni, all’arrabbiata, ravioli och många fler.
Risotto
Risotto är en krämig italiensk risrätt som tillagas med ris som kokas i buljong och vin. Risotton smaksätts ofta med svamp, grönsaker, kött eller skaldjur. Vanligtvis tillsätts riven parmesan eller pecorino i slutet. Rätten är framför allt vanlig i norra Italien och har sitt ursprung runt Poslätten där ris odlas. Det är en särskilt typ av ris, avorioris eller arborioris, som bör användas.
Ost
Ost är en mycket viktig italiensk delikatess. Det finns en stor mängd ostar och de tillverkas med ko,- får- eller getmjölk. Det finns stora geografiska skillnader i osttillverkningen och det sker ofta enligt strikta regler. I de norra delarna är ostar som parmesan vanligt förekommande. I Rom tillverkas mozzarellan och på Sicilien görs ricotta. Några av de mest berömda italienska ostarna är parmesan, gorgonzola, mozzarella, pecorino, provolone, tallegio och ricotta.
Drycker
Italienska viner såväl som det italienska kaffet är av mycket hög kvalitet. Den italienska kaffekulturen med espressobaserade kaffedrycker har spridit sig över hela världen. Idag kan du hitta en espresso, cappuccino eller latte macchiato i princip överallt. När det gäller landets viner har även de nått stor internationell spridning. Bland annat prosecco, pinot grigio, barolo och chianti är numera tillgängliga på många marknader.