Det japanska köket är varierande med rätter som sushi, ramen, tempura och okonomiyaki. Många av ingredienserna i det japanska köket är fulla av umami, den femte grundsmaken. Order “umami” kommer från japanskan och betyder “välsmakande”. Umami förkommer bland annat i sojasås, fet fisk, alger och tofu. Umami i maten gör att drycken smakar mer beskt och strävt. Därför ställs särskilda krav när du väljer dryck till japansk mat. Generellt sätt bör du undvika röda viner som kommer att smaka för strävt samt besk öl som kommer att smaka för beskt. Nedan får du mer information om några av de vanligaste japanska rätterna.
Sushi & Sashimi
Sushi och sashimi är förmodligen den rätt som dyker upp i huvudet på de flesta när de tänker på japanska mat. Sushi är rå fisk som serveras på en risbädd, ofta i kombination med nori som är ett annat ord för alger. Sashimi är rå fisk och precis som sushin bör den ätas med sojasås och wasabi. Wasabi är en grön pepparrot som är relativt stark.
Tempura
Tempura är en mycket populär rätt i det japanska köket. Tempura tillagas genom att panera och därefter fritera exempelvis räkor, grönsaker, svamp, fisk eller lotusrot i olja. Rätten serveras vanligtvis med ris, sojasås och en särskild sås. Rätten kommer ursprungligen från Portugal och introducerades i Japan under 1500-talet av portugisiska missionärer.
Nudlar
Japan är världsberömt för sina nudlar. Det finns många olika sorter varav de mest berömda är ramen, soba och udon. Ramen serveras med många olika tillbehör, ofta ägg, grönsaker och fläsk. Ramen är populärt i hela Japan och varje prefektur har åtminstone en sort som är unik. De fyra typerna av ramen är sojaramen, misoramen, tonkatsuramen och salt ramen. Tonkatsu är en buljong som tillagas genom att koka fläskben i många timmar. Ramen är japansk fast food som på senare tid har spridit sig till resten av världen.
Soba är tunna bovetenudlar som kan ätas både varma och kalla. De serveras ofta med en klar brun sås där nudlarna doppas. Det är även vanligt att servera soba med friterade grönsaksknyten. Udon är tjocka vetenudlar som vanligtvis serveras med tempura.
Kobebiff
Kobebiff, eller wagyū, kommer ursprungligen från staden Kobe i Japan. Köttet anses vara ett av de bästa i världen tack vare den höga fetthalten, saftigheten och fina marmoreringen. Wagyū är japanska och är ett områdes-namn för denna typ av kött. Däremot är det inte varumärkesskyddat vilket innebär att andra länder kan sälja wagyūkött. Det finns även svenskuppfött wagyukött från Västervik.
Okonomiyaki
Okonomiyaki kallas ibland för Japans pizza på grund av dess runda form och relativt onyttiga innehåll. Det är en stekt maträtt som baseras på vitkål och ägg. Den serveras ofta med olika såser.