Kina är ett mycket stort land med en enorm variation när det kommer till matlagning och traditionella rätter. Det kinesiska köket har formats under lång tid och präglas av historiska inslag och importerade råvaror. Många associerar kinesiska mat och matkultur med nudlar, ris, wokad mat och ätpinnar. Samtliga har en lång historia. Ätpinnarna är mycket viktiga i den kinesiska matkulturen och tros har uppfunnits reda under Zhoudynastin som påbörjades 1046 före Kristus. De flesta kinesiska rätter som är vanligt förekommande i dagens samhälle kom till under Qingdynastin som påbörjades år 1616. Skillnaderna mellan de olika regionerna är stor och därför delas det det kinesiska köket oftast upp i åtta regionala kök. Klimat, historia, geografi, resurser och livstil är några av de faktorer som gör att de olika köken skiljer sig markant åt. Här kan du lösa mer om varje kök och deras vanligaste rätter.
Sichuan
Sichuanköket, som även kallas för Szechuan, är förmodligen det kök som är mest känt utanför Kinas gränser. Sichuanköket karaktäriseras av starka och smakfulla rätter där chili, vitlök och ingefära är viktiga råvaror. Typiska rätter inkluderar Hot pot, Mapo doufu och chilikycklingsrätter La Zi Ji.
Shandong
Shandongköket, som ofta kallas Lu Cai, är köket från Shandongprovinsen i norra Kina. Köket har även influenser från Beijing. Maträtterna härifrån är ofta wokad eller friterad. Vanliga smaksättningar är vitlök, gullök och schalottenlök. Många av rätterna är lite oljiga.
Guangdong/Kanton
Guangdongköket, som ofta även kallas för Yue Cai eller kantonesisk mat, kommer från Guangdong som är Kinas sydligaste provins. Provinshuvudstaden Guangzhou ansågs länge vara centrum för den kantonesiska maten, men nuförtiden anses Hongkong vara ledande för detta kök. Om du någon gång ätit kinesisk mat utanför Kinas gränser är det stor chans att det var kantonesisk mat eftersom många emigranter från Kina kommer från Guangdong eller Hongkong. Det kantonesiska köket är mycket varierat och smaken är fräsch och lätt utan för många kryddor. Oftast består rätterna av mycket grönsaker. Maträtterna tillagas på många olika sätt, men wokat och ångat är de vanligaste.
Jiangsu
Jiangsuköket, kallas även för Huaiyangköket, och kommer från Kinas östra del längs Yangtzefloden. På grund av omrpdets geografiska läge vid floden utgörs en stor del av maträtterna av fisk och andra vattendjur. Rätterna härifrån har en färsk och mild smak.
Anhui
Anhui öket, också kallas Hui Cai, är start influerat av ingredienserna från Anhuiprovinsens bergsområde. Svamp, kandisocker, teblad, bambuskott och andra växter utgör basen i matlagningen.
Fujian
Fujianköket, även kallat för Min Cai, kommer från provinsen med samma namn. Maträtterna baseras ofta på skaldjur och smakerna är söta, syrliga och salta. Många av rätterna har inlagda tillbehör och viss kryddning förekommer. Det Taiwanesiska köket har starka influenser från Fujianköket.
Hunan
Hunanköket, också kallas Xiang Cai, kommer från Xiangjiang regionen och Xiangxi området. Maträtterna är kryddstarka och karaktäriseras av chili, peppar och vitlök.