Det koreanska köket har länge stått i skuggan av det japanska och kinesiska, men nu börjar allt fler människor utanför Korea få upp ögonen för det smakrika och färgsprakande köket. Koreansk mat refererar oftast till maträtter från Sydkorea. Rätter från Nordkorea har betydligt mer begränsad spridning. Typiska ingredienser i det koreanska köket är ris, nudlar, chilipastan gochujang, tofu, kött, grönsaker, ingefära och såklart kimchi. Här får du reda på mer om typiska koreanska maträtter.
Kimchii
Kimchi stark grönsaksrätt som är Syd- och Nordkoreas nationalrätt. Den baseras på fermenterad kinakål, men det kan variera eftersom finns ett oändligt antal varianter av kimchi. Vanliga ingredienser är chili, ingefära, vitlök, rättika och fisksås. Även ostron, räkor och andra skaldjur förekommer ofta. Den karaktäriseras av dess kryddstarka innehåll och röda färg. Rätten är tusen år gammal, men chilin introducerades för på 1500-talet. Kimchi serveras vanligtvis som sidorätt, men det kan även vara huvudingrediens i vissa rätter som exempelvis kimchigryta och kimchisoppa. Kimchi anses vara mycket nyttigt.
Kimchi är ett mycket viktigt inslag i den koreanska matkulturen. Det anses av många vara en del av den koreanska identiteten och äts vid nästan varje måltid.
Bibimbap
Bibimbap är en mycket vanligt förekommande maträtt som även är en av Sydkoreas nationalrätt. Den består av ris, chilisås av gochujang, grönsaker, ägg och kimchi. Det är ursprungligen en vegetarisk rätt, men nuförtiden är det vanligt att lägga till strimlat kött. Den kan serveras både varm och kall och den serveras alltid i en skål.
Koreansk barbecue
Bulgogi är det korrekta ordet för den berömda koreanska barbecue som baseras på marinerad biff som grillas med vitlök. Bulgogi är den koreanska rätt som fått störst spridning utanför Koreas gränser.