Vin delas in i fem huvudtyper. Indelningen baseras dels på vilken färg vinerna har, dels på metoden som används när de framställs. Huvudtyperna är kategoriseringen som typiskt används, du bör dock känna till att variationen inom respektive kategori kan vara ganska stor. Det gäller både vilka färger och smaker vinerna har såväl som sätten de framställs på.
Starkviner
Starkviner har högre alkoholprocent än vanliga viner. De framställs vanligtvis genom att man använder sig av druvsprit. Till kategorin hör bland annat portviner.
Mousserande viner
Mousserande viner kan ha olika färg men har det gemensamt att de innehåller koldioxid vilket ger dem dess bubbliga karaktär.
Rött vin
Den kanske mest klassiska vinsorten. Görs på röda druvor som lagras. Till kategorin hör till exempel goda viner som tillverkats enligt metoden som kallas Appassimento och mängder av andra viner.
Vitt vin
Vita viner produceras i de flesta fall av gröna druvor. Färgerna kan variera mellan ljust gula till nästan grönaktiga. Till skillnad från röda viner ska vitt vin serveras avkylt.
Rosévin
Rosévin tillverkas i regel av blå druvor. Resultatet blir lättdruckna och söta viner som oftast serveras som så kallade dessertviner.
Det var de fem olika vinkategorierna. Kom ihåg att dricka med måtta när det väl gäller och låt dig väl smaka.