Thailand har länge varit en av svenskarnas favorit-resemål. Det beror dels på de vackra stränderna och den vänliga befolkningen, dels på den fantastiskt goda maten. Det thailändska köket är fräscht och kryddstark. Vanliga smaksättningar är ingefära, chili, citrongräs, koriander, vitlök, basilika samt grön och röd currypasta. Den karaktäristiska sältan kommer från fisksåsen som används i många thailändska maträtter. Thailands långa kust gör att fisk och skaldjur är den vanligaste animaliska produkterna i matlagningen. Tofu är en annan vanligt förekommande ingrediens och basen utgörs oftast av ris eller nudlar. Köket är influerat av bland annat det kinesiska, indiska och laotiska köket. Här kan du läsa om några av de populäraste thailändska rätterna.
Pad Thai
Phad Thai är en maträtt som spridit sig till världens alla hörn. Rätten består av stekta risnudlar med en särskild fisksås, limejuice, hackade jordnötter och ägg. Den toppas ofta med kyckling, räkor eller tofu.
Curry
Grön, röd, stark, vegetarisk, mild, mjölkig… Det finns oändligt många curryvarianter i Thailand. Det är även vanligt att ha frukt, exempelvis ananas i curryn. Oftast äts den med ris eller nudlar.
Khao phat
Khao phat betyder stekt ris och är en av de vanligaste maträtterna. Denna rätt varieras dock och det går att äta stekt ris med kokos, räkor, kyckling, grönsaker, krabbkött och mycket mer.