Australiska köket har starka influenser från den brittiska matkulturen tack vare de brittiska bosättarna som kom till Australien under 1700-talet. Idag är Australien ett multikulturellt land med många immigranter från Asien vilket speglas i det moderna australiska köket. Det finns influenser från hela världen och olika mat-trender får ofta fäste i Australien. Landet är stort till ytan med ett varierande klimat vilket även bidrar till många olika sorters råvaror och kryddor. Eftersom det är en ö är fisk och skaldjur en viktig del av maten. Landet har även en stor vinproduktion och vin utgör en viktig exportvara. Australien är världens sjätte största vinproducent och det finns ett stort utbud av australienska viner på svenska systembolaget. De senaste åren har det dessutom skett ett ökat intresse för de ursprungliga mattraditionerna från landets ursprungsbefolkningen aboriginerna. Dessa har vidareutvecklats hos några av landets fine dining restauranger.
Typiska mat från Australien
Den mest berömda australiska maten är vegemite, en brun kräm som vanligtvis används på smörgåsen. Den mest populära maträtten är utan tvekan “barbie” som är ett smeknamn för barbecue. Australiensarna älskar att grilla och de grillar alltifrån kött, fisk, skaldjur till grönsaker och frukt. Den mest kända efterrätten är tårtbakelsen pavlova som även är en av landets nationalrätter.