Ryska mat är mycket varierande på grund av landets storlek och historia. Rysslands är världens största land som sträcker sig från det Baltiska havet ända bort till Japanska havet i västra Stilla havet. De södra delarna ligger vid det svarta havet medans Sibrien i norr har mycket kallt klimat. Med andra ord är de geografiska förhållandena mycket varierande vilket ger olika regionala kök. Rysslands historia med många krig och fattigdom har även påverkat de olika maträtterna och matlagningstraditionerna. Länder som tidigare tillhörde Sovjetunionen har starka influenser av de ryska köket i deras nuvarande matkultur.
Råvaror
Typiska råvaror i traditionella ryska maträtter är potatis, rotfrukter, kål och spannmål. Bär, fisk, svamp och viltkött har alltid funnits tillgängliga i de ryska skogarna och är således viktiga ingredienser. Smetana, som är den ryska motsvarigheten till crème fraîche, förekommer som tillbehör till många rätter. Precis som i många andra nordliga länder med kallt klimat har färska grönsaker varit en bristvara.
Tillagningssätt
Konservering och inläggning har varit och är fortfarande ett mycket viktigt inslag i den ryska matkulturen. Konservering och inläggning är matlagningsmetoder som ökar hållbarheten på vissa livsmedel. På grund av långa kalla vintrar och krig var detta en nödvändighet för överlevnad. Vanligtvis konserverades grönsaker, kött och fisk i glasburkar med ättika, vinäger, salt, socker och olika smaksättningar. Än idag serveras ofta inlags grönsaker i ryska hem och på restauranger. Det är även populärt tillbehör till vodka.
Typiska ryska maträtter
Typiska ryska maträtter inkluderar de ryska pannkakorna blinis, rödbetsoppan borsjtj, biffstroganoff, piroger och pelemeni som är en form av dumpling. Soppor är mycket viktiga i det ryska köket. Förutom borsjtj, som ursprungligen kommer från Ukraina, är även kålsoppan sjtji och köttsoppan soljanka vanliga.
Ryska drycker
Vodka och te är de drycker som är viktigast för rysk mat- och dryckeskultur. Öl och vin förekommer mer sällan. Te tillagas traditionellt med hjälp av en samovar.